Wednesday, August 10, 2011

Life?

Dulu, aku adalah seorang yang tidak mengetahui, tidak berpengalaman, hidup semua nak berada dalam safe zone je. Life seakan smooth, susah untuk ada curve. Setiap hari, aku tak pun teruja untuk mengetahui ataupun mencuba sesuatu yang lain dari yang lain. Sedar tak sedar, aku mula bosan dengan hidup yang tiada curve. Tapi aku simpan, kerna diri sendiri pun tak tahu apa yang diri rasa. Seperti sedar tapi tak sedar. aku takut untuk tidak bersyukur pula. Selepas tu, usia mula meningkat, terus aku menjadi seorang yang ambitious. Nak jadi doktor. Nak straight A. I dont really care about other things. Friendship? Ahh naah. Taktahu. Balik sekolah bukan jumpa dahh. Love? Apatah lagi. haha. Macam tu laa. Satu hari, bila ditakdirkan aku untuk bersekolah asrama, I feel happy. Kenapa? Aku nak tukar diri aku. Aku bosan jadi bosan. Tah, tapi tak tahu pun macam mana. Susah, untuk aku yang perasan diri kuat dulu, bila masuk asrama jauh dengan family, baru aku tahu aku tak kuat mana pun, homesick selalu. But atleast I make a step, I cried with a friend, a companion. Ada la teman. Dari situ, aku tahu aku mula seronok untuk berkawan. Aku mula menghargai sesiapa yang ada di sisi. I still think that my life is always in ease. Study ok. Problem pun tak banyak. But then, one day, in one moment, everything changed. Masa tu adalah pertama kali aku merasai apa itu rasa kejatuhan. Gelap, semua jadi gelap. Semua orang tak mengerti, termasuk aku sendiri. Segala perasaan buruk dan gangguan itu datang secara tiba-tiba. Aku mula putus asa, malas mahu meneruskan hidup. Aku tak nampak cahaya. Only I know how it felt. I never felt that scared being alone. Dan kadang2 ada sesuatu perasaan atau perkara itu yang kita tak boleh terangkan. Di saat aku sudah hampir benar-benar terjatuh, I gained supports, dari keluarga, dan kawan2. Aku mula belajar untuk bercerita. Aku mula belajar untuk mengatasi rasa takut, dan bangkit dengan keupayaan diri sendiri. Aku mula belajar kenapa aku hidup, yes and I know, kerana adanya Allah. Aku cuba untuk dekat kepada Dia. Hatiku mula tenang sedikit demi sedikit. Aku menjadi seorang yang lebih kuat. I started to realize that everything happens for a reason. Dari situ, aku mula menjadi orang yang lain. orang yang lain itu aku suka. Aku mula jumpa pelbagai jenis cerita manusia. Mula berkenalan. Mula menyukai dan menyayangi dan seterusnya. Aku hargai orang yang aku sayang.  Perspektif aku terhadap kehidupan mula berbeza. Life is much more that becoming someone that have money, high status, or good grades or whatever.  I just want to be a person.   Macam tak perlu nak tension dah sbb fail sekali, it's like dont put limit to yourself,because you never know.  mcm tu la. I dont want to think hard. Tapi.. yela im not perfect at all. Senyum gelak satgi sedih, buntu. Macam biasa laa. Tapi hidup ni kan seperti proses. Teruskan apa yang perlu diteruskan.  Semua berlaku ada sebab. Jatuh, kita cari jalan utk bangkit balik. Proses untuk bangkit tu samada cepat atau lambat, tgk usaha, lepas tu rezeki kita. And I believe that,memang kadang2 ada orang ni nak berjaya banyak betul dugaan. Tapi ada jugak orang ni nak berjaya macam senang je,semua dapat. Semua orang kisah lain2. Tapi dua-dua pun memerlukan kesabaran dan kesyukuran, supaya kita boleh terus meneruskan hidup dengan cara yang betul. Tahlaa. I dont know. I think I write too long. Hehehe. I just feel like writing today. Hmm I've been sleeping a lot lately. Selsema  :( Bdn pun tak sihat bbrapa hari ni. Takpelahh. Huhu it's almost 2 am. Besok kelas pagi kot.  Nitee. Salam ramadhan ke-11 esok. :D

No comments:

Post a Comment