Tuesday, April 12, 2011

A thoughtful tuesday.

 Minggu ke empat. Sigh, exam tiba2 datang mengejut, exam UI forward ke ahad. Sabtu muet, Khamis presentation UI dan exam Maths.  Ya Allah. Harap2 boleh buat. Trying my best to cope with the time left. Huhuhu. Tau tak semalam dalam hati ni macam, Maths , saya suka main kira-kira dengan awak. Tapi kdg2. Awak ni susah, susah ! Ini masa tengah tension semalam. Entah kenapa rasa risau gila nak exam. Lepas tu datang la Huda, dia ni kawan yang sangat sangat chill dan cool . Dia kat relaks la wa, jangan semua duniawi. Ok nye. Hahaha. Okay. True.
Tiba2 rasa macam , yeah.  Bring it on maths!


Btw, minggu ni banyak jugak belajar drpd kelas UI ( Understanding Islam ). hmmm, rasa tertarik. Ustaz best, kawan2 pun okay.  Bagus jugak bila fikir masuk uia , kurang2 lepas sekolah menengah ada jugak sumber untuk kita belajar ilmu agama. Bukan nak cakap lepas habis sekolah , kita terus lost.  Tapi mungkin masa MRSM dulu, mesti ada pergi surau, kita ada solat jemaah, tazkirah. Ada lah istiqamahnya jugak. Dah selepas tamat sekolah , sejujurnya mungkin banyak dah kurang buat ibadah extra mcm dulu di surau. Cukup hanya solat 5 waktu wajib.   Semua pun bergantung pada diri sendiri samada kita nak baca Quran, solat sunat , semua kan. Tp betul lah, sekarang depends kepada diri sendiri. Nak kata salah environment , universiti takde kelas agama dah, mungkin. Tp itu cuma boleh jadi satu alasan kan. Boleh je kalau ada usaha sendiri nak kenal betul betul agama kita. Sebab... Iman itu perlu dicari. Ingat. Allah pun takkan mengubah seseorang jika dia tidak berusaha untuk berubah. Jgn la cakap , yaaa hidup aku memang macam ni. Macam mana tu macam ni? Ohhh, sampai bila nak rasa terlalu selesa? Saya terfikir.


Bila ustaz tanya, betul ke awak ni islam? Awak kenal ke apa islam? Awak solat ke? Awak faham ? Awak rasa awak beriman? Lebih kurang mcm tu. Dia cakap dalam sususan kata yang lain lah. Tiba2 terfikir dalam hati. Okay. Memang saya ni islam , nama islam .. ucap syahadah. Alhamdulillah, hidup saya,  saya insyaAllah akan buat semua benda yang wajib. Saya tahu. Solat , puasa. Tapi is that it? Kdg2 bila solat pun rasa macam tak sempurna, kdg2 masih rasa macam jauh dengan Nya.  Mcm banyak lagi yang kita tak tahu. Entahla... Bila fikir pun, sampai bila nak rasa selesa dengan hidup kita yang sangat sekejap. Main2 je lagi?   Is Allah satisfied with me? I never know. We never know. Yang boleh menilai iman kita pun hanya Allah, manusia tak. Huhu.  Ustaz cakap , apa pun mula2 kuatkan diri dengan 5 rukun islam kita, tiang2 agama dan hidup,  kerana kalau hilang satu tiang, maka robohla rumah kita. Solat...perkara pertama yang bakal disoal. Moga2 dah besar ni kita tahu la kenapa kita kena solat. Klu dah berjaya penuhkan solat, perbaikinya. Syahadah dalam solat.. puasa..zakat..Haji jika mampu. Kemudian, cari jalan untuk lebih mengenal islam.  Kita semua tahu pasal ni kan. Moga2 tak berat hati kita. Moga2 tak terurai tali aqidah kita. Lets continue our steps towards Him. InsyaAllah. 
Btw, Kalau rasa susah hati .. why not we read this ; 

"Ubat segala penyakit hati adalah Al-Quran , kecuali sakit mati dan tua"  :)


Ps : I eat a lot...Alhamdulillah. Hari selasa hari pasar malam! Kenyang makan wendyyy. Hihihi. Thanks sarah dan mar :)

No comments:

Post a Comment