Saturday, March 12, 2011

Oh Earth.

Hm when i saw how the tsunami swept away a city of japan (Sendai) very easily, it felt scary. And that's with the absolute power of Allah. DO you know that few days before the earthquake occured, thoudsands of fish were founded dead near the sea of US. It's a sign of tsunami. And now, Japan are still trying to keep their nuclear reactors cold and stable again so that it wont leak, and spread. If they fail, uh i dont know, it's radioactive we are talking about..So there would be a very very big damage to the people and earth. Let us just pray that the nuclear reactor can be stabilize again. Now, probably the earth quake could also spread out to california, philipine, mexico and more? Huhu i dont know. Hopefully not. Amin. Ya Allah, please save Malaysia.  Hm i dont know.. It feels so scary. Allah nak tunjuk dekat manusia yang sedang lagi lalai. Kita ni lah. Is the world is really is so close to its end? And i thought.. Am i, are we, prepared enough? Adakah kita cuma masih buih-buih di lautan? Entah, rasa sangat cetek iman, cetek pengetahuan. cetek semuanya. :( Tanda Gempa bumi. I remember a Quran verse, which says that Allah build the mountains and hills as stabilizers of earth. Now , most of them are gone due to human's activities. Huhu and..well. these are few signs of qiamat I google. I just wanna share..  Let us think again, ponder and seek for His forgiveness.  But well for us now, Alhamdulillah we're still okay. be prepared in any ways, dan teruskan hidup :) Tiba2 teringat lagu ni. lagu laskar pelangi.


Menarilah dan terus tertawa
Walau dunia tak seindah surga
Bersyukurlah pada yang kuasa
Cinta kita di dunia, selamanya.


suke  :D sometimes i always wonder what's the purpose of living. Tapi kita tahu , hanya Allah yang bersifat kekal. Kita hidup abadi hanya di sana, syurga atau neraka. oh takut. But well, there's a purpose. Let us live it well..Hopefully we'll be alright. InsyaAllah. Pray a lot people.


 1 ) Penaklukan Baitulmuqaddis 
1.1) Negara Arab (kembali) menjadi padang rumput dan sungai 
2) Zina bermaharajalela, 
2.1) banyak wanita yang berpakaian tetapi hakikatnya telanjang
2.2) manusia mewarnai rambut di kepalanya dengan warna hitam supaya kelihatan muda
2.3) Akan terdapat ramai anak luar nikah. 
3) Pemimpin yang terdiri dari orang yang keji, jahil dan fasik, 
3.1) orang (yang bodoh dan) hina mendapat kedudukan terhormat
3.2) Kekayaan umum dikuasai segelintir orang tanpa kebenaran dan tanpa rasa takut, termasuk rasuah dan mengambil harta secara tersembunyi.
3.4) Penguasa undang-undang semakin ramai yang menunjukkan semakin banyak kerosakan 
3.5) Penjualan jawatan atau kepemimpinan
3.6) Munculnya gayahidup mewah dan manja di kalangan umat Islam
3.7) Orang fasik dimuliakan sedangkan orang mulia dan terhormat direndahkan
4) Bermaharajalela alat muzik
5) Menghias masjid (dengan indah) dan membanggakannya
6) Munculnya kekejian, memutuskan kerabat dan hubungan dengan tetangga tidak baik
7) Ramai orang menuntut ilmu kerana pangkat dan kedudukan
8) Ramai orang soleh meninggal dunia
9) Mengucapkan salam kepada orang yang dikenalnya sahaja
9.1) Orang akan membina hubungan dengan orang tak dikenali dan memutuskan hubungan dengan yang rapat dan disayangi
10) Bulan sabit kelihatan besar
11) Banyak dusta, tidak tepat dalam menyampaikan berita, 
11.1) sifat bohong menjadi satu kebiasaan 
11.2) saksi palsu
11.3) Akan terdapat banya pengkritik, pembawa-cerita, penikam-belakang dan pengejek dalam masyarakat
11.4) Berkurangnya sifat amanah
12) Orang akan melakukan hubungan sejenis.
13) Terasa berat untuk menjalankan syariah 
14) Lelaki mentaati isterinya tetapi menderhakai ibunya
14.1) Lelaki berkasar dengan bapanya tetapi beramah dengan rakannya
14.2) Lelaki dihormati bukan kerana budi dan kebaikan tetapi kerana takut akan kejahatannya
14.3) Mendahulukan lelaki menjadi imam bukan kerana ilmu tetapi kerana suara...
14.4) Isteri membantu suamiya berdagang (atau berpangkat lebih besar)
15) Suara manusia meninggi (menjerit dan berteriak) di masjid-masjid
16) Memandang rendah kepada darah (pertumpahan darah)
17) Banyak orang berharap untuk mati kerana banyaknya kekacauan ataupun kesengsaraan 
18) Banyaknya berlaku gempa bumi
19) Banyaknya berlaku huru-hara yang menyebarkan kejahatan
20) Banyaknya berlaku pergaduhan dan pembunuhan
21) Munculnya mati mendadak atau mati secara tiba-tiba
22) Masjid dijadikan jalan (laluan) - iaitu seseorang muslim melalui masjid tanpa melakukan solat


2 comments:

  1. salam wawa!


    purpose of life? :)

    Allah tu best sebabnya Allah turunkan nabi muhamad pada awalnya untuk mngeluarkan manusia dari penghambaan sesama manusia kepada penghambaan kepada Allah..

    and, Allah bagi dkt nabi muhamad alquran, the book of wisdoms.. Allah ni best, Allah sebenarnya dah bgtahu kat kita dalam quran tujuan kita kat dunia ni... cuma kita ja kurang mengkaji quran :( :( *saya malu.. malu.. malu*

    apa yg kbykn kawan2 akak kt sini share..
    tujuan kita kat dunia ni ada dua..

    pertamanya,
    as khalifah Allah --->bukti nya (albaqarah, ayat 30)

    keduanya,
    as hamba Allah sendiri which is utk beribadah kepada ALLAH setiap masa --> buktinya (ad-dzariyat : ayat 56)

    insyaALLAH :)

    sangat takut ya apa yang menimpa jepun.. secanggih2 teknologi tidak dapat menandingi kehebatan kuasa Illahi...

    T___________________________________T

    ReplyDelete
  2. ALhamdulillah, thanks kak sebab share ilmu ni. :) Takut kan.. huhu. hopefully kita sentiasa hidup dlm redhaNya. :)

    ReplyDelete