Sunday, October 17, 2010

Clueless.

Very much in the mood right now for movies . =)
- Red Eye
- Ip Man
- District 9
- 14 blades
- The Blind Side
- Shrek 4
- Step Up 3
- Muzika n Jgn pndg belakang congkak 2

Selesai!  tapi sekarang mood dah habis sebenarnye . penat pulak mata. hehe. tapi nanti bila2 nak tgk going the distance , life as we know it ,and eat love pray. Yep these 3 movies. my kind of movies. macam best :)  btw today, sigh...i checked and i gained some weight, erm tak terkejut pun. ish ish.  then baca la newspaper,  ada la satu artikel tentang persepsi manusia. the topic which recently alby and i were having conversation about. hm very interesting act. Tajuknya, apabila persepsi tentukan keputusan. Hm mcm ni la sedikit petikan dlm artikel tu. saja berkongsi.

Manusia tidak berupaya untuk mengetahui atau memahami semua perkara secara mendalam atau selengkapnya. Apa yang dapat dilakukan hanyalah mengetahui atau memahami sesuatu perkara tertentu saja yg benar2 dialami dan ditelitinya sendiri. Sungguhpun dengan kesedaran tentang kurangnya kemampuan untuk mengetahui semua perkara , manusia tetap mahu memegang sesuatu kepercayaan walaupun ia tidak mempunyai asas yang kukuh.   Kecenderungan untuk percaya kepada sesuatu perkara yang kurang bersasas mungkin didorong oleh keperluan. Dlm kehidupan seharian , pelbagai keputusan perlu dibuat sedangkan fakta tidak mampu untuk dihimpun atau dikaji kesahihannya. Maka muncullah apa yg disebut sbgi persepsi.  Justeru ,manusia hidup dalam persepsi.   Kebetulan jika persepsi lahir daripada keadaan sebenar , maka keputusan daripadanya adalah betul . Tetapi jika sebaliknya, maka persepsi mendatangkan hasil yg tidak tepat.  Semua orang membuat keputusan setiap hari untuk menjalani kehidupannya. Maka byklah keputusan itu dibuat berdasarkan persepsi. Justeru , jika persepsi itu berasaskan fakta dgn rumusan logik yang betul ,maka keputusan adlh berkualiti , begitu lah juga sebaliknya.

kan..semua orang membuat keputusan berdasarkan persepsi masing2 dlm kehidupan. Tgklah apa yg mempengaruhi persepsi itu. Sama ada keperluan sendiri ,emosi atau apabila kita mengetahui keadaan yg sebenar,[ keadaan terbaik(sgt)]  Kdg2  persepsi kita betul , kdg2 kita salah. hm macam , Dont jugde a book by its cover. discover the whole book first, and dont move to jugdment quickly.  lebih kurang. So nvmd, just sharing this one thing. but open ur mind, do think about it.. and make the best perception. Heee 

Ok camtula. haha tiba2 je  :D

aa sgt bosanla. now feeling a litle lonely too maybe. I miss him I miss my friends :( a lot. I want to talk with them. so badlyyy .im getting bored with all the technology .. I wanna go back to nature. Haha?  Oh, result sem 1 esok kot atau selasa, Ya Allah, risau jugak . harap2 dapat apa yg dihajat. InsyaAllah. just pray for the best and tawakal jelah kan. Huhu. Well mm,  i just have another week at home, but.. i dont feel like going back to uia yet. no not yet. Eee kenape. this mixed feeling ,hm whatever is this feeling is.  Hm normal feeling of inferiority, kot ?  yeah maybe. Im playing with emotions right now, but i shouldnt. but..see. i dont know.  SELF-encouraging is very unlikely to help me right now.   I need..Anyone please tell me and comfort me that everything is going to be alright

1 comment:

  1. itu sebab hidup ini perlukan ilmu..ilmu yang membentuk iman..perkataan dan perbuatan mesti selari..jgn cakap x serupa bikin..maka berbuat sesuatu berdasarkan ilmu yang datangnya dari YANG SATU..ALLAH YANG MAHA ESA..itulah asas kehidupan yang paling kukuh..berdasarkan persepsi semata tidak mencukupi kerana ia banyak dipengaruhi oleh persekitaran dan emosi..

    ReplyDelete