Friday, October 22, 2010

Tuesday, October 19, 2010

I am a november ! (:

Hm. kajian mengenai bulan dan sikap, yang telah dijalankan oleh Yang Berbahagia Dato' Dr. Fadzilah Kamsah.
Betul ke? entah. depends :)

Sifat Bulan Lahir untuk bulan November ialah: 
[][] Banyak idea dalam perkara.
[][] Sukar untuk dimengertikan atau difahami sikapnya.
[][] Berfikiran kehadapan.
[][] Berfikiran unik dan bijak.
[][] Penuh dengan idea-idea baru yang luarbiasa.
[][] Pemikiran yang tajam.
[][] Daya firasat yang sangat halus dan tinggi.
[][] Sesuai jadi seorang doktor.
[][] Cermat dan teliti.
[][] Personaliti yang dinamik.
[][] Sifat yang berahsia, pandai mencungkil dan mencari rahsia.
[][] Banyak berfikir, kurang bercakap tetapi mesra.
[][] Berani, pemurah setia dan banyak kesabaran.
[][] Terlalu degil dan keras hati.
[][] Apabila berkehendak sesuatu, akan diusahakan sehingga berjaya.
[][] Tak suka marah kecuali digugat.
[][] Mudah ambil berat terhadap orang lain.
[][] Pandai muhasabah diri.
[][] Cara berfikir yang lain dari orang lain.
[][] Otak yang sangat tajam.
[][] Pandai mendorong diri sendiri.
[][] Tidak hargai pujian.
[][] Kekuatan semangat dan daya juang yang sangat tinggi apabila berkehendak sesuatu.
[][] Cuba sampai berjaya.
[][] Badan yang sasa.
[][] Kasih sayang dan emosi yang sangat mendalam dan romantik.
[][] Tidak pasti dengan hubungan kasih sayang.
[][] Suka duduk d irumah.
[][] Sangat rajin dan berkemampuan tinggi.
[][] Amanah, jujur, setia dan pandai berahsia.
[][] Tidak berapa berjaya dalam mengawal emosi.
[][] Bercita-cita tinggi.
[][] Perangai tidak dapat diramal dan mudah berubah-ubah.




Sunday, October 17, 2010

Clueless.

Very much in the mood right now for movies . =)
- Red Eye
- Ip Man
- District 9
- 14 blades
- The Blind Side
- Shrek 4
- Step Up 3
- Muzika n Jgn pndg belakang congkak 2

Selesai!  tapi sekarang mood dah habis sebenarnye . penat pulak mata. hehe. tapi nanti bila2 nak tgk going the distance , life as we know it ,and eat love pray. Yep these 3 movies. my kind of movies. macam best :)  btw today, sigh...i checked and i gained some weight, erm tak terkejut pun. ish ish.  then baca la newspaper,  ada la satu artikel tentang persepsi manusia. the topic which recently alby and i were having conversation about. hm very interesting act. Tajuknya, apabila persepsi tentukan keputusan. Hm mcm ni la sedikit petikan dlm artikel tu. saja berkongsi.

Manusia tidak berupaya untuk mengetahui atau memahami semua perkara secara mendalam atau selengkapnya. Apa yang dapat dilakukan hanyalah mengetahui atau memahami sesuatu perkara tertentu saja yg benar2 dialami dan ditelitinya sendiri. Sungguhpun dengan kesedaran tentang kurangnya kemampuan untuk mengetahui semua perkara , manusia tetap mahu memegang sesuatu kepercayaan walaupun ia tidak mempunyai asas yang kukuh.   Kecenderungan untuk percaya kepada sesuatu perkara yang kurang bersasas mungkin didorong oleh keperluan. Dlm kehidupan seharian , pelbagai keputusan perlu dibuat sedangkan fakta tidak mampu untuk dihimpun atau dikaji kesahihannya. Maka muncullah apa yg disebut sbgi persepsi.  Justeru ,manusia hidup dalam persepsi.   Kebetulan jika persepsi lahir daripada keadaan sebenar , maka keputusan daripadanya adalah betul . Tetapi jika sebaliknya, maka persepsi mendatangkan hasil yg tidak tepat.  Semua orang membuat keputusan setiap hari untuk menjalani kehidupannya. Maka byklah keputusan itu dibuat berdasarkan persepsi. Justeru , jika persepsi itu berasaskan fakta dgn rumusan logik yang betul ,maka keputusan adlh berkualiti , begitu lah juga sebaliknya.

kan..semua orang membuat keputusan berdasarkan persepsi masing2 dlm kehidupan. Tgklah apa yg mempengaruhi persepsi itu. Sama ada keperluan sendiri ,emosi atau apabila kita mengetahui keadaan yg sebenar,[ keadaan terbaik(sgt)]  Kdg2  persepsi kita betul , kdg2 kita salah. hm macam , Dont jugde a book by its cover. discover the whole book first, and dont move to jugdment quickly.  lebih kurang. So nvmd, just sharing this one thing. but open ur mind, do think about it.. and make the best perception. Heee 

Ok camtula. haha tiba2 je  :D

aa sgt bosanla. now feeling a litle lonely too maybe. I miss him I miss my friends :( a lot. I want to talk with them. so badlyyy .im getting bored with all the technology .. I wanna go back to nature. Haha?  Oh, result sem 1 esok kot atau selasa, Ya Allah, risau jugak . harap2 dapat apa yg dihajat. InsyaAllah. just pray for the best and tawakal jelah kan. Huhu. Well mm,  i just have another week at home, but.. i dont feel like going back to uia yet. no not yet. Eee kenape. this mixed feeling ,hm whatever is this feeling is.  Hm normal feeling of inferiority, kot ?  yeah maybe. Im playing with emotions right now, but i shouldnt. but..see. i dont know.  SELF-encouraging is very unlikely to help me right now.   I need..Anyone please tell me and comfort me that everything is going to be alright

Monday, October 11, 2010

I just love weekends. =)

McD bigapple tutifruitti friends. awesome2. finally dapat gak release the boredom-ness out of me. aah finally, out of home . Jumpe khalida n the boys. Hee.  great one. Ah now i really miss you  :) so  sekrang  , im in charge balik untuk house cleaning service kat rumah la. Aa 2 minggu lagi sebelum start sem 2. ahad minggu depan. Going back on 24th. Mamal cuti 26th. Iz pun lebih kurang. kenape la. Sobsob. bila boleh jumpe ni. I miss them. :(

Friday, October 08, 2010

Lack of goodnight sleep :(

Helo. I woke up quite late today.dgn lemah dan perut yg sakit :( tak lrt dan pening2 kepala.wasnt feeling very well. biaselah awal2 ni , prempuan tahu la kenape. hehe. tapi yg ni agak teruk jugak.even semalam try tido awal dalam pukul 11, sbb da rase ngantuk dan xlrt. Aisyah pun kena tido awal. Aisyah da dua hari nak tido sekali, haha sibuk je budak kecik ni .so kena tutup lampu awal dahla. tapi , susaah nak tido. pkul 1 bangun. then try tido, pkul 2 lebih bangun, pukul 3 lebih, 4 lebih then terus tak bole tido. tak selesa tapi tak lrt jugak. tak bole tido ,baring2 jelah , online kat phone kejap.bangun sampai subuh. Huarghh, mata dah berat sgt . Tapi lepas tu ,try and tido balik. tbgun lagi pkul 8, tak lrt nak bangun, rase nak tido jugak. smpi la 10 pagi. Feeling much better now,alhamdulillah. :D then terus mandi , settle kms rumah , breakfast makan roti lagi.. then rehat ,tgk tv.takde best pun, movie sume cite seram2 yg xbes. tgk rookie's blue, tgk garfield, then tgk Just for laughs.yg ni best. niceeee, kelakar. :D
Em...few weeks ni duduk rumah , tak kuar mana2 pun. rasa boleh pass dah ni jadi suri rumah.jadi suri rumah yg educated kan. Haha. So,another 2 weeks. Sobs sobs, what a life.. nevermind. Nanti sure bila masuk balik study,complain pulak tak cukup cuti. So, takmau cakap pape dah. moh rest sebulan. blogging all the way yeah! nanti malas nak update dah.Bye. :D

Wednesday, October 06, 2010

Izhana Idrus .selamat hari jadi :)

Happy birthday Izhana! 18 tahun dah. yey, Best of wishes to you . May Allah bless u always dear. Rindu rindu dan rindu. :)
Akhirnyeee yey, dapat borak lama2 sikit tadi.  err mcm biasa kan,  merepek banyak. Haha. tak bole nak stop gelak. sbb dia pun gelak so mesti tergelak jugak.
Plus nadiah,shiro,fifah jadi background music di belakang.likeee it. To Alby, dorang kem salam. :D 
Tadi..Bile call2 dengan dorang sume tibe2 teringat zaman sekolah balik. memang best. Waaa, mcm nak pergi kulim sekarang.
Nadiah cakap die rindu wawa la. Aw comel  . I miss all of you! 
To izhana , kuatkan smgt kat sana, xpela sket lagi je ,takmau tension. yess izhana sure boleh . goodluck ok final exam. Friends forever :)

Now I know. I am truly sorry.

 You guys are the best parents ,alhamdulillah.Im blessed. Yess i absolutely dont learn it from you..and I know you guys are just worried, living in this big world, all of us are exposed, if i am to be a mother one day,i will feel the same. but i really do mistakes,sumtimes when  i am mad,and got nobody to tell at that moment, i cant hold it inside anymore ,got mad and got carried away.eventhough for me , it was just a word, i was wondering for a day why were u guys so upset about , but now i know. even if it's just a word, it is still not a good one. but  i hope u will understand that at my age, i admit, i am not matured enough.and when we talk about emotions, it's something that we can control , but sometimes we just cant.  hm  i always respect both of you and always need your guidance. i make mistakes in life but i can learn,n thank you for always correcting me. But please dont be worry, i want you guys to believe in me,please do , that i will be fine, and that i do always try my best to be a good daughter and good muslim. that's why i will always try to do good in my studies for i know that's what i can do most now for you, I will listen and do whatever you say.sometimes yes i become stubborn, having moodswings ke,sorry. but I try and will keep trying.And i just wish u to know that my friends.. i learned a lot about life from them all, and they're very nice people. it will be very sad without them. yes i have many kind of friends,but i know to pick whats right and wrong . trust me.  I believe in strong friendships.but.. i know you are ok with it, but you r worried of it.
Hm why am i telling all this..because i know at first, i have my own perception,you have your own.so i just want to make it clear.I just want you to know, I always try my best to be a better person,i honestly dont intend to be rude at all. and im not easily influenced with bad manners,thats what i am sure of myself, i know how to think ,and i understand now why you guys are so upset.. Im truly very sorry. I thought all this for the whole yesterdayy. my friend do help me a lot with this,advice me a lot.i learned to understand why and let down my ego and now i have no problem to accept that i am wrong,you both know what's best for me.

err i write this bcos i come to know that you will read this some time later,huhu. and bcos im good at writing my thoughts or my feelings, not really by talking..
  but i will come to have a decent talk,and explain .communication through this is no good at all, i will want to talk to both of you . love u guys

Tuesday, October 05, 2010

Facebook ? harsh.

REALLY, dont talk personal life or express your feelings on facebook. Ok i admit , i mess up and u wont like it. it's a common harsh word  where we heard from movies or watever, dont blame anyone, i just know it myself. and to use it? i just posted it ONCE, and the 'D*m*' word,was just a word. because i was really mad to someone, i guess that time how am i gonna let out my feelings in this kind of situation, in home where i got nobody to tell. maybe you wont understand ,you wont accept. i have my limit sometimes, i can be patient too but i do have my own limits, and i was really frustated with someone, and ding,yes my bad, my wrong,and i truly admit.who will like it? i got carried away and posted the word. Everybody does get carried away with feelings,you all do too. I am not an angel. and i dont necessarily learn it from my friends .seriously. my friends are my friends. i cant help it, just dont blame them.

Im sorry mother and father. I accept that, and now I'd rather to remain silent. I am truly sorry.